sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Canthin luona mutta ei Kanttilassa


Kuopion korttelimuseoon vuonna 1982 siirretty Minna Canthin salonki on pieni palanen merkittävän kirjailijan, yrittäjän ja naisasianaisen elämää. Kauniissa vanhassa pihapiirissä oleva museo sisältää paljon muutakin historiaa siitä, miten Kuopiossa kaupunkilaiset elivät menneinä vuosina. Museoon meitä johdatti opas Janne Tuomenlehto.

Tästä peilistä on joskus katsonut kirjailija Minna Canth.


Parin talon mitan päässä korttelimuseosta on alkuperäinen Kanttila. Se valtakunta, jota Minna Canth hallitsi aikanaan 1880- ja 1890-luvulla. Minnan ansioista Kuopion kaupunki oli silloin yksi suomalaisen kulttuurin keskus. Hänen luonaan kävi nimekäs joukko vaikuttajia taiteilijoista, kirjailijoista ja näyttelijöistä eri alojen edustajiin. Minna Canthin luona keskusteltiin niin tyttöjen koulutuksesta kuin siveellisyyskysymyksestä ja parannettiin maailmaa ihan oikeasti.

Vain Kanttilan seinassä oleva Minna Canthin kuva kertoo talon aikaisemmasta haltijasta.


On helppo ymmärtää niitä kuopiolaisia, joiden mielestä se, että Kanttila on jo vuosikausia ollut tyhjillään eikä arvoisessaan käytössä, on kulttuuriskandaali. Paikka tarjoaisi uskomattomat mahdollisuudet Minna Canthin elämäntyötä laajasti esittelevällä museolle. Pelkästään Minna Canthin merkitys kuopiolaisessa yritysmaailmassa olisi esittelemisen arvoista, kirjailijuudesta puhumattakaan. Tällä hetkellä Kanttilan ikkunoista sisään kurkistaessa näkee, että huoneita käytetään jonkinlaisena rakennustarvikevarastona.

Korttelimuseosta voi ostaa jääkaappimagneetteja, joissa lukee: ”Kaikkea muuta kunhan ei vaan nukkuvaa puolikuollutta elämää!”. Se oli Minna Canthin vahva mielipide ja sen mukaan hän elikin. Sen soisi olevan tämänkin päivän kulttuurivaikuttajien elämänohje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti