tiistai 3. heinäkuuta 2012

Päin Päätaloa



Hyinen sää jatkui, kun vietimme kaksi päivää Taivalkoskella Kalle Päätalon maisemissa. Päätalo-viikot alkoivat, joten kirjailija tuntui olevan kaikkialla läsnä. Erityisen hienoa oli tajuta, miten valtava merkitys kirjailijalla niin monelle on. Päätalon lapsuudenkodissa Kallioniemessä oppaamme Jorma Räsänen osoittautui henkeen ja vereen Päätalo-tuntijaksi, samoin oppaamme Päätalo-keskuksessa. Kaikki ihmiset, joiden kanssa osuimme juttelemaan, kertoilivat suhteestaan Päätaloon, Päätalon maisemiin tai kirjoihin. Moni tuntee lempikirjailijansa tuotannon läpikotaisin. Me opimme valtavan määrän ihan kaikkea, muun muassa liudan uusia sanoja! Kallioniemen museokauppa on erityisen houkutteleva: kaikki myytävät kädentaitojen tuotteet, kirjat ja lehdet  sekä herkut ovat paikallista työtä. Eipä lukenut leppoisan savikarhun pohjassa Made in China.



Lohisoppaa söimme Jalavan kyläkaupassa, joka on ollut vuodesta 1883 joka päivä auki. Sellaiseen saavutukseen ei ole Suomessa mikään muu kauppa yltänyt, joten sympaattinen Jalavan kyläkauppa on yksi Taivalkosken huippunähtävyyksistä. Tosin aikamoinen nähtävyys meille oli myös majapaikkamme 140 huskya…

Eilen iltapäivällä sää alkoi lämmetä, joten matkalla Suomussalmelle pilkahteli jo aurinkokin. Kirjaprojektimme lisäantia on ajella halki Suomen erilaisten maisemien. Eilen me poroporukoita väistellen ihastelimme soita, järviä ja korpikuusia. Matkan varrella tapasimme myös varsin mykistävän Hiljaisen kansan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti